Mekong

Mekong

donderdag 23 november 2023

Dag 7: Luang Prabang, de voormalige hoofdstad.

Luang Prabang - UNESCO Werelderfgoed.
Sinds december 1995 geniet Luang Prabang officieel de bescherming van de Unesco, dat de stad als erfgoed van de mensheid heeft gecatalogeerd. De bepaling omvat niet alleen het historische centrum, maar ook de oevers van beide rivieren en de omliggende heuvels. Frankrijk en de Europese Unie schieten hierbij te hulp, want Laos is straatarm. We vertrekken uit het prachtige hotel om 09:00 uur. We verspreiden ons over 2 Toyota VANS, met in elke wagen 6 personen.
Aan het Victoria Xienthong Palace hotel, waar we 3 nachten logeren.
Luang Prabang is een stad van bescheiden omvang. Het historische en de belangrijkste monumenten liggen op een schiereiland. Alles is gemakkelijk bereikbaar.
In het Victoria Xienthong Palace hotel.
Luang Prabang ligt op een hoogte van 300 meter en heeft daarmede een aangenaam klimaat. Groene heuvels en met tropisch woud bedekte bergen vormen de natuurlijke omgeving van de op een na grootste stad van Laos. Maar qua schoonheid gaat zij met de eerste prijs lopen. De ligging op een smalle landstrook aan de samenvloeiing van de Mekong en de Nam Kane is schitterend.
Met twee van deze Toyota 's  rijden we vandaag rond.
Naar Pak Ou met de Tam Thing grotten.
Het is een 30 km en een uur rijden waarbij de Mekong rivier gevolgd wordt tot we aankomen in Pak Ou. Hier komt de Ou river in de Mekong uit. We steken de Mekong rivier over om een bezoek  te brengen aan de hoog boven het water gelegen Tam Thing grotten. 
Bootje voor de korte overtocht over de Mekong naar de grotten.
De heilige grot Tam Thing is alleen over water te bereiken. De grottentempel  ligt in een steile grijze klip hoog boven de rivier. Een witgekalkte stenen trap loopt van de aanmeerplaats naar een boeddhistische wonderwereld. De grotten aan de voet van een hoge kalksteenklif werden al in pre-boeddhistische tijden vereerd als woonplaats van riviergeesten. Er zijn honderden Boeddhabeelden ondergebracht. De beelden variëren in afmeting van enkele cm tot manshoog en zijn ondergebracht in twee aparte grotten. 

Voor het grootste deel zijn dit geschenken van gelovigen, die daarmee hun karma in het eeuwige rad van wedergeboorte met verdiensten willen verrijken. Nu en dan worden beelden gestolen, maar die brengen geen geluk en worden door de zondaars gauw weer heimelijk teruggebracht. Ik heb niets meegepakt.


Na dit bezoek wordt er nog even gestopt aan een alcohol stokerij. Volgens hen produceren ze hier whisky. Toeristen geloven toch alles.
Whisky productie voor goedgelovige naïeve toeristen.
Kuang Si watervallen.
Na onze lunch rijden we verder naar de Kuang Si watervallen midden in de jungle. De verschillende niveaus tellende waterval is een aangenaam alternatief voor de vele wats die overal te bekijken zijn. Het water gutst over de kalksteenformaties en eindigen in de azuurblauwe poelen aan de voet van de waterval. De grote waterval die over verschillende niveaus naar beneden dendert is een indrukwekkend gezicht.
Kuang Si waterval is oogverblindend mooi en telt meerdere niveaus..




Zwetend de tempelberg Phou Si op in Luang Prabang.
Luang Prabang ligt op een landtong van 1 km op 300 meter hoogte. In het centrum van oud Luang Prabang is er de Phou Si, wat Heilige Berg betekent, en het bekendste monument van de stad. Het is een 100 meter hoge heuvel die met 328 treden naar de top loopt. Wie een overzicht van de stad wil, heeft geen keuze, ook al kost het enkele (vele) zweetdruppels. Sommigen verbasteren Mount Poussy tot Mount Pussy.
Stoepa op de top van de Phou Si heuvel.
Er is een boeddhistische tempel, de Wat Phou Si. Daar bovenop een twintig meter hoge stoepa. De That Chomsi, op een trappenpiramide met drie niveaus. De stoepa is vanuit de verre omtrek te zien. De kleine tempel bestaat uit een eenvoudige sim met zittende Boeddha en een stoepa. De stoepa uit 1804 oogt van veraf indrukwekkender dan van dichtbij.
That Chomsi tempel.
Op de lagere hellingen van de heuvel passeren we enkele oudere tempels. Boven heeft men een enig mooi zicht van 360° over de stad en over de Mekong rivier, de Nam Khan rivier en de omliggende heuvels. Een massa oosterlingen verdringen zich op de top met hun selfies bij het vallen van de avond, wanneer de lucht rood wordt door de zonsondergang.
Luang Prabang gezien vanop de tempelberg Phou Si
Avondmarkt.
Tja, vele spullen waaronder handwerk van de minderheden worden met de glimlach aangeprezen. Hier wandelen we slechts eventjes doorheen. Tot 18:00 uur. Morgen hebben we genoeg tijd om deze prullen te bekijken.

Logies in Luang Prabang.
We logeren voor de 2 de van de 3 nachten in het Victoria Xieng Thong Palace Hotel. De naam van het hotel refereert naar de voormalig naam 'Xien Thong' van 'Koninklijke Stad'. Het hotel heeft wel de allure van een paleis. Mooie ruime degelijke kamers. En een prima service. Het diner nemen we in een tof restaurant in het oude stadsgedeelte. Het is uiteindelijk 22:00 uur geworden als we naar het hotel terug keren. Morgen is het vroeg opstaan: om 05:20 uur.

Vientiane of Luang Prabang?
Vientiane is de officiële, Luang Prabang de officieuze hoofdstad van Laos. Een dergelijke tweespalt vind je in weinig landen. Maar bij onze noorderburen, Nederland, kennen ze dat ook. Amsterdam is de hoofdstad maar alle ambassades zijn in Den Haag gevestigd. Het koninklijk paleis van Laos staat bijvoorbeeld ook in Luang Prabang. Sinds het vertrek van de laatste vorst staat het grote paleis leeg.

Stad van de koning.
Tot 1563 was Luang Prabang de hoofdstad van het koninkrijk Laos. Dat jaar besliste de vorst echter omwille van de talrijke invallen vanuit Birma zijn hofhouding naar Vientiane te verhuizen. Toen aan het eind van de zeventiende eeuw het rijk in drie stukken uiteenviel, werd Luang Prabang weer de koninklijke hoofdstad. Die rol werd intussen weer overgenomen door Vientiane.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten